Behandeling Littekens en Acne Littekens

Een litteken is een blijvend zichtbare afwijking van de huid, die overblijft na genezing van een wond. Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid, door een ongeval of operatie.

Het uitzicht ervan hangt niet alleen af van het type en de omvang van de wond maar ook van de aanleg van het individu tot het ontwikkelen van littekens. De wens om littekens te verwijderen kan ontstaan om cosmetische redenen maar ook wegens het mogelijk ongemak dat door het litteken wordt veroorzaakt.

Keloïd littekens zijn een bijzonder soort hypertrofische littekens. Terwijl gewone littekens zich beperken tot de plaats van de verwonding, groeien keloïden ook over de grenzen van de verwonding heen. Ze kunnen zo vrij grote huidgebieden bedekken. Ook dit litteken is dik en rood of donkergekleurd. Keloïd littekens kunnen ontstaan na een beschadiging van de huid, maar in tegenstelling tot gewone littekens kunnen ze ook spontaan ontstaan.

De enige efficiënte manier om littekens afdoende te behandelen zodat zij nog nauwelijks zichtbaar worden met het blote oog is vernieuwing van het huidoppervlak d.m.v. skin resurfacing.
Huid- en Lasercentrum kiest hierbij voor fractionele laserbehandelingen die een vernieuwing van het huidoppervlak bekomt door fractionele microspots van laserlicht aan te brengen ter hoogte van de epidermis. Deze microspots zorgen voor een geleidelijke vernieuwing van de epidermis waardoor er geen open wonden ontstaan, er een minieme nazorg vereist is en de cliënt zijn werkzaamheden na een 5-tal dagen terug kan hervatten.

Fractioneel laseren biedt ontegensprekelijk een voordeel in vergelijking met vroegere technieken waarbij gans de epidermis d.m.v. laserlicht werd verwijderd wat enkel mogelijk was in ziekenhuizen onder algemene verdoving en onder strikte stereliteitsvoorwaarden, met een lange herstelperiode tot gevolg.
Aangezien veiligheid en comfort van de cliënt hier op de eerste plaats komen, zijn voor een perfect resultaat verscheidene behandelingen nodig.

Vragen over behandeling Littekens en Acne Littekens

Hypertrofisch litteken
Een hard, dik, zeer gespannen litteken. Het is vaak verkleurd (wit of rood) en verheven boven de normale huid. Hypertrofische littekenvorming wordt veroorzaakt door een overdadige, ongestructureerde vorming van collageenweefsel na huidbeschadiging.

Atrofisch litteken
Atrofische littekens zijn meestal soepel, rekbaar, dun en zacht maar ook dikwijls glanzend en daardoor meestal storend voor de patiënt.

Keloïd
Keloïd is de meest extreme vorm van littekenweefsel waarbij fibroblasten ongestructureerd worden gestimuleerd. Van alle littekens zijn deze het moeilijkste te behandelen. De aanleg voor keloïdvorming is vaak genetisch bepaald maar kan ook door andere oorzaken ontstaan. Keloïd moet altijd chirurgisch behandeld worden.

huidverkleuringen
Verkleuringen van de huid kunnen ontstaan door het aanbrengen van huidtransplantaten, diverse vormen van bestraling, inname van medicatie en hormonale storingen.

  • Microdermabrasie
  • Fractionele laserbehandelingen
  • Dermatografie
  • Intracicatriciale keloïdectomie

Tijdens een consultatie bij een gespecialiseerde arts wordt het litteken geanalyseerd en wordt er met de cliënt besproken welke behandelmethode of combinatie van behandelmethodes het beste resultaat kan geven.

Het aantal behandelingen hangt af van de ernst en/of de diepte van het litteken. Normaliter zijn een zestal behandelingen nodig.

Na de behandeling worden de littekens opmerkelijk soepeler.
Optisch kan men vaststellen dat de zichtbaarheid van de littekens met 60% afneemt.
In realiteit komt het erop neer dat het litteken niet meer als storend wordt ervaren door derden.

Load More